12 Ekim 2011 Çarşamba

Nakış – Fisto

Nakış işlerinin kenar temizliğinde baskıdan sonra en çok kullanılan iş fistodur. Fisto, iliklerin kenarını örmek için başvurulan dikiş türünün nakısa uygulanmasından başka bir şey değildir. Eğer bu nakış aralıklı yapılmışsa, işlemeye «seyrek fisto» denir; gelecek bölümlerimizde bundan söz edeceğiz. Fisto işi, kenar temizliğinin yanı sıra, kumaşın ortasında süsleme olarak da kullanılır ve o zaman «rişliyö işi» diye anılır.
Bu iş tığla da yapılabilir ve katlanmış kenarları tutturup süslemeye yarar. Fisto düz bir çizgi boyunca yapılabildiği gibi dalgalı bir çizgi de izleyebilir. Düz fistoda iğne alttan batırılıp kumaşın yüzüne çıkarılır, iplik sol elle sola doğru gerilir, sonra iğne yukarıdan aşağıya doğru kumaşa yüzden batırılır ve yeniden bir önceki çıkış noktasının bir iplik sağından çıkılır. Böylece, sol elle tutulan iplik iğne ucunun altında kaldığı için bir çeşit ilik örgüsü meydana gelir. Nakış bitince, eğer kenar süsü olacaksa, kumaşın, işlemenin dışında kalan kısmı keskin bir makasla kesip çıkarılır; ancak bunu yaparken kumaşla birlikte nakısı da kesmemeğe çok dikkat etmek gerekir.

Dalgalı fisto yapacaksanız, deseni kumaşın üstüne çizdikten sonra yuvarlak çizgilerin üstünden bir iki sıra sık ve düz dikiş geçersiniz: o zaman nakış daha dolgun ve kabarık durur. Dilimli fisto yaparken, motifi bozmamak için, iğneyi yerine göre daha uzun veya daha kısa batırabilirsiniz. Düzenli bir fisto yapmak istiyorsanız, önce fistonun tabanını belirtecek bir düz dikiş yapar, sonra bir düğmeyi belli aralıklarla bu dikişin üstüne koyarak yuvarlakları çizersiniz. Daha karmaşık bir fisto yapmak gerektiği zaman ise 78. sayfada açıkladığımız yön-temlerden yararlanarak deseni kumaşa çıkarmanız gerekir. Bazen fistonun dilimleri arasında küçük bağlantı yayları yapmak gerekir: o zaman iki dilimin arasına iplikler gerilir, bunların üstü yine bildiğiniz fisto işiyle işlenir.
Düzgün bir fisto yapabilmek için, önce fistonun yönünü belirtecek bir düz dikiş geçin, sonra bir düğmeyi eşit aralıklarla bu dikişin üzerine oturtarak dilimleri çizin, işlemeyi yapıp bitirdikten sonra da dilimlerin gerisinde kalan kumaşı İnce uçlu bir makasla ve dikkatle kesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder